اختلال یادگیری در کودکان از سیر تا پیاز آنچه باید بدانید (مقاله مرجع)
اختلال یادگیری در کودکان چیزی است که شاید همه ما در برخورد با برخی از کودکان دیده باشیم. شاید پیش خودمان اینگونه فکر کرده باشیم این کودکان از بهره هوشی کمتری نسبت به بقیه برخوردار هستند. در واقع اختلال یادگیری در کودکان بیشتر به نحوه دریافت اطلاعات توسط مغز و همینطور چگونگی پاسخ به آن اطلاعات مرتبط است. باید بدانید که اختلال یادگیری فقط در کودکان نیست. بلکه دربرگسالان نیز اختلال یادگیری وجود دارد. در این مقاله در خصوص اختلال یادگیری در کودکان سنین مختلف به صورت مفصل مطالبی را برایتان اماده کرده ایم. اگر شما در خصوص کودکان اطراف خود به نکته ای برخورد کرده اید من و سایر دوستان را از دانستن آن بی نصیب نکنید و در قسمت نظرات مطلب درج نمایید. بدون شک مجموع برداشت من و شما در خصوص اختلال یادگیری در کودکان ، خصوصا تجربیات برخوردهای عملی بسیار مفیدتر خواهد بود.
اختلال یادگیری در کودکان از سیر تا پیاز (مقاله مرجع)
اختلال یادگیری چیست؟
اختلال یادگیری یک نام کلی می باشد و دربرگیرنده تعداد زیادی از اشکالات یادگیری است. به اختلال یادگیری ناتوانی یادگیری نیز می گویند. اختلال یادگیری به معنی کاستی در استعداد، انگیزه و یا هوش نمی باشد. اختلال یادگیری که بیشتر برای کودکان به کار برده می شود به این معنا نیست که اگر یک کودک دچار اختلال در یادگیری باشد تنیل یا کودن باشد. در واقع بیشتر کودکانی که اختلال در یادگیری دارند مانند بقیه کودکان با استعداد و باهوش می باشند. تنها مساله ای که وجود دارد این است که اگر کودکی دچار اختلال در یادگیری باشد مغزش به شکل متفاوت از بقیه عمل میکند. و همین تفاوتها در مغز است که باعث می شود در نحوهی دریافت اطلاعات و تحلیل آن این کودکان فرق داشته باشند.
اگر بخواهم خیلی روان اختلال یادگیری را بیان کنم باید بگویم که بزرگسالان و کودکانی که به اختلال یادگیری مبتلا هستند به نسبت سایر افراد متفاوت میبینند، میشنوند و درک متفاوتی دارند. علت اصلی اینکه آن ها در یادگیری یا به کارگیری آن با مشکل مواجه هستند همین است.
شایعترین نوع های اختلال یادگیری در کودکان موارد زیر است:
درک ریاضی، مشکل در خواندن و نوشتن، استدلال، گوش دادن و سخن گفتن.
تعریف اختلال یادگیری
اختلال یادگیری یعنی عدم رشد کافی مهارتهای خاص تحصیلی که دلیلی به غیر از بیماری جسمی یا عصبی داشته باشد. کودکانی که دچار اختلال در یادگیری می باشند علاوه بر داشتن هوش طبیعی در یک یا چند رشته درسی مشکل یادگیری دارند و تواناییهایی مانند خواندن، نوشتن و یا ریاضیات به طور قابل توجهی کمتر از سطح توانایی عمومی کودک است. یعنی این عدم توانایی در حوزه تحصیلی خاص زیر سطح مورد انتظار براساس سن، هوش، و آموزش کلاسی کودک میباشد.
آیا اختلال یادگیری در کودکان مانع موفقیت شان است؟
مواجه شدن با اختلال یادگیری فرزندان امر ساده ای نیست. شاید به فکرتان بیایدکه با وجود همچین مشکلی آینده ان فرزند و یا کودک چه می شود؟ چگونه باید مدرسه را پشت سر بگذارد؟ و یا دهها سوال دیگر. سعی کنید نگرانی را از خودتان دور کنید و تا انتهای مطلب همراه باشید تا بتوانید بر مهارت های خودتان اضافه نمایید. شاید نگران این قضیه باشید که به دلیل این مشکل به کودک تان عنوان کندذهن بزنند یا اینکه به مدرسه کودکان استثنایی معرفی شود.
اما لازم است بدانید اکثر کودکانی که به اختلال یادگیری دچار هستند به اندازه سایرکودکان باهوش میباشند. حتی در برخی موارد بیشتر از آنان. چیزی که در این میان فرق می کند و لازم است نحوه اموزش آن هاست. آموزش این کودکان باید به گونه ای باشد که با روشهای یادگیری مخصوص آنها مطابقت کامل داشته باشد. به عنوان پدر یا مادر و یا مدرس و مسول این چنین کودکانی شما باید مطالعه داشته باشید. در خصوص این اختلال ها و مشکل فرزندتان مطالعه کنید. می توانید با افزایش معلومات خود در این زمینه خاص کودک را در راه موفقیت تحصیلی کمک نمایید.
دلایل اختلال یادگیری در کودکان چیست؟
تعداد زیادی از خانواده ها کودکانی با ظاهر طبیعی همانند بقیه دارند. همه چیز آن ها نرمال است. رشد جسمی و قد و وزن آنها ،هوش شان، همه نرمال است. به خوبی سخن می گویند. مثل سایرکودکان بازی میکنند. روابط اجتماعی مطلوب دارند. در خانه مسولیت پذیر هستند. و خلاصه اینکه رفتار و اخلاق عادی دارند. اما زمانیکه به مدرسه میروند و وقت خواندن و نوشتن و حساب فرا می رسد مشکلات جدی خود را نشان می دهند.
اختلال یادگیری در کودکان میتواند عدم توانایی کامل در گوش دادن، فکرکردن، سخن گفتن، خواندن و نوشتن و یا انجام محاسبات ریاضیات بروز پیدا کند. در کتب دانشگاهی برا این گونه موارد از اصطلاح اختلال یادگیری در کودکان یا ناتوانی در یادگیری استفاده می کنند.
دلایل بروز ناتوانیهای یادگیری امر مهم و اثبات شده ای است. بعضی از مشکلات حال حاضر در خصوص معنای اختلال یادگیری، بازتاب ناتوانی ما است در اشاره دقیق به دلایل بروز ناتوانیهای یادگیری که مشاهده می کنیم. اما تجربه به اثبات رسانده است که ناتوانیهای یادگیری معنای چند شاخه ای دارد.
۱- علت ها و عوامل محیطی:
دلایل محیطی فراوانی وجود دارد که میتواند به پیچیدگی اختلال یادگیری اضافه کند.
تغذیه سالم و مناسب از جمله این عوامل می باشد.
در دوره ای که کودک در حال رشد است بعضی بیماریها می تواند موثر باشد.
بیماریهایی چون سرماخوردگی مزمن، اشکالات تنفسی، حساسیت های فصلی و صدمات مغزی.
کودکان به تجاربی نیاز مندند تا بیاموزند که چطور یادبگیرند. اگر سطح تجربه در کودکان کاهش زیادی داشته باشد کودک را در برقراری ارتباط با دنیای بیرون دچار مشکل میکند؛ اینجاست که انجام بازیهایی که منطبق بر هر دوره رشدی باشد تاثیر زیادی در جلوگیری از اختلال یادگیری در کودکان ایفا می کند.
سخن گفتن با کودکان و درگیرکردن او در فرایندهای کلامی همانند بحث و گفت و گوهای روزانه و قصه گفتن برای او تاثیر فراوانی روی رشد او خواهد داشت.
از طرفی تعداد زیادی از کودکان مبتلا به اختلال یادگیری، پریشان، نامطمعن و فاقداختیار عقلانی و سرکش می باشند. و امکان دارد این رفتارها با حس ناامنی طبیعی، ناپایداری دریافت حس محبت در منزل و محیط مدرسه پیوند داشته باشد. بنابراین ایجاد یک محیط گرم و صمیمی به عنوان حامی کودک از سوی پدرها و مادرها و یا مدرسین نقش فوق العاده ای در بهبود اختلال یادگیری کودک دارد.
۲- دلایل فیزیولوژیکی:
خیلی از متخصصان بر این عقیده اند که دلایل اصلی اختلال یادگیری در کودکان، صدمه مغزی شدید یا جزیی و آسیبهای وارده به دستگاه عصبی و مرکزی است.
۳- علتهای ژنتیکی:
شواهدی در دست است که نشان می دهد اختلال یادگیری در کودکان در بعضی خانواده ها بیشتر از بقیه مشاهده می شود. در حقیقت دلایل ژنتیکی در طیف گسترده ای از ناتوانی های یادگیری تاثیردارد.
۴- علل شیمیایی:
اختلالات متنوع متابولیکی در حکم عواملی است که سبب اختلال یادگیری میشود. مانند: هایپوگلیسمی و کم کاری.
5- تاخیر رشد:
اگر نشانه های رشد فیزیکی و شناختی منطبق با سن کودک دیده نشود می توند یک نشانه برای بروز اختلالات یادگیری در سال های آینده باشد. امکان دارد مشکلات بعضی از کودکان دچار اختلال یادگیری ناشی از تاخیر رشد در بعضی قسمتهای دستگاه عصبی مرکزی سرچشمه گرفته باشد. این کودکان بعد از بزرگتر شدن بر این مشکلات غلبه میکنند.
6- عوامل آموزشی
- تدریس و آموزش نادرست و ناصحیح به کودکان
- عدم فراگیری معلم از مهارت های لازم برای تدریس درس های پایه در مدارس
- توقعات نابجای معلمان
- برنامه ریزی و طرح برنامه آموزشی ضعیف
- نداشتن فعالیت های پرانگیزه
- آموزش و تدریس عملی غلط
- کمبود آموزش مهارت های اجتماعی، یادگیری و حرکتی و جسمی و نپرداختن به یادگیری های زبان شفاهی
انواع اختلال یادگیری در کودکان و راه برخورد با کودکان مبتلا به آن
برای تشخیص اختلالات یادگیری دقت به مراحل طبیعی رشد کودکان پیش از ورود به دبستان بسیار با اهمیت است. یافتن زودهنگام تفاوت بین کودک با سایرین، میتواند نشانهای از ناتواناییهای یادگیری باشد و رفع مشکلاتی که سریعتر تشخیص داده شوند راحتتر خواهد بود.
ممکن است تا زمانی که کودک به سنین بالاتر میرسد، تاخیر در مراحل رشد به عنوان علامت اختلال یادگیری در نظر گرفته نشود. اما اگر شما وقتی فرزندتان کوچک است متوجه این علائم باشید، میتوانید مداخله را زودتر آغاز کنید.
شما بهتر از همه فرزندتان را میشناسید، پس بدانید اگر احتمال میدهید مشکلی وجود دارد از انجام ارزیابی ضرر نخواهید کرد.
همچنین میتوانید از پزشک اطفال درخواست کنید نمودار رشد کودک را در اختیار شما قرار دهد تا بتوانید مسیر رشد او را از نظر طبیعی بودن بررسی کنید.
اختلالات یادگیری (Learning disorders) به سه دسته تقسیم میشود:
اختلال های یادگیری به طور معمول بر اساس مهارتهای مرتبط با تحصیل طبقهبندی میشوند. اختلالات یادگیری در مورد کودکی که به مدرسه میرود معمولا حول خواندن، نوشتن یا ریاضیات دور میزند.
- اختلال یادگیری در ریاضی Dyscalculia
- اختلال یادگیری خواندن (نارساخوانی) (Dyslexia)
- اختلال بیان کتبی و نوشتن Dysgraphia
اختلالات یادگیری ارتباطی با کم هوشی یا دیرآموزی دانش آموزان ندارد. این اصطلاح برای توصیف کودکان و نوجوانانی به کار میرود که ناتوانی یادگیری ویژه و بخصوصی دارند. به عبارت دیگر دانشآموزان مبتلا به این اختلال نیازمند شیوههای خاصی در آموزش هستند که با شیوههای معمول استفاده شده برای سایر دانشآموزان متفاوت است. در این مقاله با تعریف انواع ناتوانیهای یادگیری آشنا میشویم.
۱- ناتوانی یادگیری ریاضیات Dyscalculia
این اختلال در توانایی فرد به روی محاسبات ریاضی تاثیر میگذارد.
اختلالات یادگیری در ریاضی میتواند نشانههای مختلف داشته و از فردی به فرد دیگر نیز متفاوت باشد. در کودکان خردسال اختلال ریاضی میتواند در شمارش و تشخیص اعداد تاثیر بگذارد. همانطور که کودک بزرگ میشود ممکن است در حل مسایل ریاضی و یا به خاطر سپاری جدولضرب دچار مشکل شود.
کودکان مبتلا به ناتوانی در ریاضیات در زمینه درک مفاهیم ریاضی، محاسبات، خواندن یا نوشتن اعداد، حل مساله و درک روابط فضایی دچار مشکل شدید میباشند.
اختلال یادگیری ریاضی بسته به توانایی و ضعف کودک در سایر زمینهها به صورتهای بسیار مختلفی بروز پیدا میکند. توانایی ریاضی کودک با توجه به سایر اختلالها و اِشکالات تحت تاثیر قرار میگیرد. مشکل در زبانآموزی، اختلالات دیداری یا مشکل در ترتیبگذاری، حافظه یا سازماندهی همگی به صورتهای متفاوتی بر اختلال ریاضی فرد اثر میگذارند.
کودکی که دچار اختلال اساسی ریاضیات است ممکن است با به خاطرسپردن و سازماندهی اعداد، علامتهای ریاضی و قوانین اعداد (مانند:۱۰=۵+۵ یا ۲۵=۵ ×۵) مشکل داشته باشد. این کودکان ممکن است با قوانین شمارش اعداد (مانند شمارش دوتایی …۲،۴،۶یا پنجتایی …۵،۱۰،۱۵) یا خواندن ساعت راحت نباشند.
۲- ناتوانی یادگیری خواندن Dyslexia
مشکلات خواندن از اساسیترین مشکلاتی است که کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری با آن مواجه هستند، زیرا کودکی که نمیتواند بخواند شانس بسیار کمی برای موفقیت در مدرسه دارد. به عبارت دیگر اختلال خواندن، اختلالی است که به رغم تجارب کلاسی متعارف، شخص در کسب مهارتهای زبانی خواندن و هجی کردن که متناسب با توانایی هوشیاش باشد، ناتوان است.
کودکانی که دارای این اختلال هستند در خواندن و نوشتن، درک دستور زبان و خواندن و همچنین در بیان افکار خود بهصورت شفاهی مشکلدارند.
علایم اختلال خواندن شامل :
- مشکل داشتن باشناسایی حروف و کلمات
- مشکل داشتن بافهمیدن کلمات و معنی
- مشکل داشتن باسرعت خواندن و روان بودن
- مشکل داشتن بامهارتهای کلی با واژگان
۳- ناتوانی در بیان کتبی یا نوشتن Dysgraphia
مشکلات افراد مبتلا به این نوع از اختلالات یادگیری عبارت است از:
مشکل در املاء نویسی، دست خط بدی، مشکل در انتقال افکار به روی کاغذ.
فرایند نوشتن پیچیده است و به مهارتها و تواناییهای مختلفی بستگی دارد و مستلزم درک صحیحی از الگوهای نمادین نوشتاری است. مهارت نوشتن با کارکرد حرکتی چشم و هماهنگی حرکات ارتباط دارد، همچنین مستلزم هماهنگی حرکتی چشم و دست، کنترل بازو، دست و عضلات انگشت است. املای یک کلمه پیچیدهتر و دشوارتر از خواندن آن است چرا که در خواندن، نشانهها و حروف الفبا در بازشناسی کلمه وی را یاری میکنند اما در نوشتن دانش آموز باید بر روابط آواها و نشانهها، تجزیه واژهها و نحوه ترکیب عناصر متشکله آن آگاهی و مهارت کامل داشته باشد.
اختلال نوشتن میتواند شامل عمل فیزیکی نوشتن یا عمل ذهنیِ درک و آمیختن اطلاعات با یکدیگر باشد.
اختلال اساسی نوشتاری مربوط به اِشکال در شکل دادن فیزیکی به کلمات و حروف روی کاغذ است.
در اختلال بیانی نوشتاری فرد در سازماندهی به افکار برای انتقال دادن به روی کاغذ دچار اِشکال است.
علامت های اختلال در نوشتن حول عمل نوشتن دور میزند. این علامتها شامل :
- – مشکل داشتن بامرتب بودن و ثبات نوشتاری
- – مشکل داشتن باکپی بدون اشکال حروف و کلمات
- – مشکل داشتن باثبات در املای یک کلمه
- – مشکل داشتن باسازماندهی و پیوستگی نگارش
انواع دیگر اختلال و ناتوانی یادگیری
خواندن، نوشتن و ریاضیات تنها مهارتهایی نیستند که تحت تاثیر اختلال یاگیری قرار میگیرند. انواع دیگر اختلال یادگیری میتواند شامل مشکلات حرکتی (در حرکت یا هماهنگی)، فهم زبان شفاهی، تمیز دادن اصوات از هم، و تفسیر اطلاعات دیداری باشد.
اختلال یادگیری در مهارتهای حرکتی (dyspraxia)
مشکلات حرکتی مربوط به اختلالاتی در حرکت و هماهنگی هستند، چه این اختلالات در مهارتهای حرکتی ظریف (بریدن، نوشتن) باشد چه در مهارتهای حرکتی درشت (دویدن، پریدن).
گاهی از ناتوانی حرکتی به عنوان یک اختلال «برونداد» یاد میشود.
برونداد به اطلاعات خروجی از مغز اشاره دارد که مغز فرد برای دویدن، پریدن، نوشتن یا بریدن به اندامهای مربوط میفرستد تا این اعمال انجام شوند.
وجود مشکل در مهارتهای فیزیکیای که به هماهنگی دست با چشم نیاز دارند، مانند به دست گرفتن مداد و بستن دکمههای پیراهن از جمله علائم نشان دهندهی ناتوانی حرکتی در کودکان است.
اختلال یادگیری در زبان شفاهی (aphasia/dysphasia)
توانایی درک یا تولید زبان شفاهی در این اختلال تحت تاثیر قرار میگیرد. زبان نیز یک برونداد است.
زیرا به سازماندهی افکار در مغز و انتخاب کلمهی درست نیاز دارد.
علائم مشکلات یادگیری زبان شامل اختلالاتی در مهارت زبان گفتاری، مانند توانایی تعریف مجدد یک داستان و روانی کلام، همچنین توانایی درک معنای کلمات، جایگاه دستوری کلمه، دستورالعملها و غیره است.
اهمیت چشم و گوش در مشکلات پردازش شنیداری یا دیداری
چشمها و گوشها ابزار ابتدایی انتقال اطلاعات به مغز هستند. اگر هر یک از این دو درست کار نکنند، میتوانند روی یادگیری اثر منفی بگذارند.
اختلال پردازش شنیداری
متخصصان قدرت شنوایی خوب را در زبان تخصصی مهارتهای «پردازش شنیداری» یا «زبان دریافتی» مینامند.
درست شنیدن اثر مهمی روی توانایی خواندن، نوشتن و هجی کردن دارد.
عدم توانایی در تشخیص تفاوتهای ظریف بین صداها یا شنیدن صداها با سرعتی کندتر یا تندتر، بیان کلمات و درک مفاهیم پایهای خواندن و نوشتن را دشوار میکند.
اختلال پردازش دیداری
متخصصین از کاری که چشم انجام میدهد به عنوان «پردازش دیداری» یاد میکنند.
اختلال در ادراک دیداری شامل عدم تشخیص تفاوتهای ظریف در اشکال، معکوس کردن حروف یا اعداد (آیینه نویسی)، جاانداختن کلمات، جاانداختن خطوط، ادراک غلط عمق یا فاصله، و وجود اختلال در هماهنگی بین دست با چشمهاست.
ادراک بینایی میتواند بر مهارتهای حرکتی درشت و ظریف، خواندن و درک متن، و ریاضیات اثر بگذارد.
با اختلال یادگیری بچه ها چه کار کنیم؟
اختلال یادگیری در تمام سطوح و در تمام پایه های تحصیلی از آمادگی تا دانشگاه دیده می شود. تشخیص بهنگام، روند بهبود را سرعت می بخشد.
بنابراین توجه به دوره ابتدایی به ویژه پایه های اول و دوم در این زمینه از اهمیت بسیاری برخوردار است.
در این شرایط والدین افزون بر اینکه با مسائل تحصیلی کودک دست و پنجه نرم می کنند، با رفتارهای پرخطر، بی نظمی، پرخاشگری، مقاومت در برابر پذیرش قانون و رفتارهای افراطی توجه طلبی رو به رو هستند.
درواقع مشکل یادگیری کودک در درجه دوم اهمیت قرار گرفته و پدر و مادر از این رفتارها خسته و نگران می باشند.
به طور کلی، این شرایط ممکن است تاثیر نامطلوبی بر ارتباطات اجتماعی کودک بگذارد. زیرانقطه ضعف در یادگیری می تواند اعتماد به نفس او را نشانه بگیرد و باعث بروز نوعی کمرویی در میان هم کلاسی ها شود و یا به اضطراب از قضاوت های اطرافیان بینجامد.
در بعضی از خانواده ها که به این مشکل رسیدگی نمی کنند، کودک در طولانی مدت ممکن است به افسردگی نیز مبتلا شود.
آیا اختلال یادگیری در کودکان قابل درمان است؟
با آموزش مهارتها و فعالیتها و برخی بازیهای مناسب در سنین پایین میتوان اختلال یادگیری را بهبود بخشید.
اختلال یادگیری از بدو تولد تا پایان کلاس اول ابتدایی شکل میگیرد.
اگر مورد شناسایی و درمان قرار گیرد، برای همیشه از بین میرود.
در حالی که اگر دیر تشخیص داده شود، درمان آن خیلی کند میشود.
در واقع، اگر کودکی در 1یا 2 مورد در مقایسه با همسالان خود تاخیر رشد داشته باشد، احتمال اختلال یادگیری در او وجود دارد.
اختلال یادگیری به کاربرد زبان بیانی و نوشتاری مربوط میشود و میتواند به صورت ناتوانی کامل در شنیدن، فکر کردن، صحبت کردن، خواندن، هجی کردن و محاسبات ریاضی بروز کند.
البته این دانشآموزان مشکل جسمی ندارند، به لحاظ سطح هوش معمولی هستند و حتی ممکن است از هوش بالایی نیز برخوردار باشند، ولی از مشکلات یادگیری در برخی دروس رنج میبرند.
در وهله اول، معلمان و مربیان باید مشکل این کودک را بپذیرند.
سپس تفاوتهای فردی او را با دیگر دانشآموزان درک کنند.
علاوه بر این، برای رفع مشکل کودک، به او اجازه دهند که در برنامههای آموزشی حضور فعال و مستمر داشته باشد.
ضمن اینکه با روشها و برنامههای کلینیکی، آموزشگاهی و خانوادگی همسو باشند.
اختلال یادگیری در کودکان چه علامت هایی دارد؟
اختلالات یادگیری در هر کودک به شکل خاصی خود را نشان میدهد.
کودکی ممکن است مشکل خواندن داشته باشد و دیگری عاشق کتاب باشد اما در درک ریاضی مشکل دارد.
کودکی دیگر هم ممکن است برای درک آنچه دیگران میگویند یا مکالمهها مشکل داشته باشد.
مشکلات یادگیری تفاوت بسیاری با هم دارند اما همگی جزئی از اختلالات یادگیری هستند.
تشخیص اختلال یادگیری همیشه هم کار سادهای نیست.
به علت گستردگی انواع اختلال یادگیری در کودکان هیچ علامت واضحی نمیتوان معرفی کرد.
لیستی که در ادامه میآید بعضی از علامتهای جدی اختلال یادگیری است.
ممکن است همهی کودکان گاهی دچار بعضی از این علامتها بشوند.
اما آنچه احتمال وجود اختلال یادگیری را زیاد میکند عدم تسلط دائم در انجام و تکمیل مهارتهای خاص است.
ویژگیها و علامت های اختلال یادگیری در کودکان در پیش دبستان و سنین پیش از مدرسه
- مشکل در تلفظ کردن کلمات
- مشکل در یافتن واژهی مناسب
- مشکل در بازی لغات همقافیه (سر، در، پر)
- مشکل در یادگیری حروف الفبا، اعداد، رنگها، اشکال، روزهای هفته
- مشکل در پیگیری دستورالعملها و آموختن روال کارها
- مشکل در به دست گرفتن مداد، ماژیک و قیچی
- اشکال در رنگ کردن تصاویر بدون بیرون زدن از خط
- اشکال در کار با دکمه، زیپ، قزن و یادگیری بستن بند کفشها
ویژگی ها و علامتهای اختلال یادگیری در کودکان در سنین ۵ تا ۹ سال
- ارتباط بین حروف و صداها برایش قابل درک نیست.
- در ترکیب اصوات برای تولید کلمات با مشکل روبرو است.
- در هنگام خواندن لغات ساده گیج میشود.
- غلط املایی دائم دارد و روخوانی او پر از غلط است.
- در یادگیری مفاهیم پایه ریاضی مشکل دارد.
- در خواندن ساعت و به خاطر سپردن ترتیب و توالیها راحت نیست.
- در یادگیری مهارتهای جدید کند است.
در مواجهه با اختلال یادگیری در کودکان هرچه سریعتر اقدام کنید شانس فرزندتان را برای اینکه به حداکثر پتانسیل شان دست یابند را بالاتر بردهاید.
علامتهای اختلال یادگیری در کودکان در سنین ۱۰ تا ۱۳ سال
- در درک مطلبی که خوانده است یا مهارتهای ریاضی ضعف دارد.
- در جواب دادن به سوالات بازپاسخ مشکل دارد.
- در جواب دادن به سوالات مرتبط با لغات مشکل دارد.
- خواندن و نوشتن را دوست ندارد و از روخوانی با صدای بلند اجتناب میکند.
- در یک متن واحد یک کلمه را به چند حالت تلفظ میکند.
- مهارتهای سازماندهی ضعیفی دارد و نامنظم و نامرتب است.
- در دنبال کردن مباحث کلاسی و اظهار نظر خود مشکل دارد.
- دستخط نوشته های او خیلی بد است.
(سوالاتی بازپاسخ سوالاتی اند که بر خلاف سوالات تستی با بله و خیر باید جواب آنها را خود دانشآموز به خاطر بیاورد)
دانش آموزان دارای اختلال یادگیری چه ویژگیهایی دارند؟
- بهره هوشی متوسط و بالاتر دارند.
- از نظر حواس 5 گانه (بینایی و شنوایی و…) سالم ند.
- از نظر پیشرفت درسی و عملکرد تحصیلی نسبت به سن و هوش ضعیف هستند.
- مشکلات زبانی شامل اختلال زبان درکی و یا بیانی، وارونگی کلمات و… دارند.
- به مباحثی که مطرح میشود جوابهای نامربوط میدهند.
- حواس پرتی دارند و جزییات مهم را فراموش میکنند.
- اعتماد به نفس شان پایین است.
- در زمینههای درسی تحصیلی انگیزه زیادی ندارند.
- فعالیتهای آموزشی و درسی را با تاخیر انجام میدهد.
- از پرداختن به فعالیتهای آموزشی طفره میرود.
- حافظه ضعیف دارد و مطالب را زود فراموش میکند.
برای اختلال یادگیری در کودکان چه کار کنیم؟ نکات زیر را رعایت کنید:
- با کودک صحبت کنید و به صورت واضح او را از مشکلی که در زمینه یادگیری دارد آگاه کنید.
- به کودک یادآوری کنید در یادگیری و آموزش نیاز به روش متفاوتی دارد.
- نقاط قوت و استعدادهای کودک را بشناسید و برای پرورش آنها مشوق او باشید.
- در روشهایی که برای کمک به یادگیری موثر است همراه کودک باشید.
- تلاشهای او را برای رسیدن به موفقیت ارج بگذارید و حامی او باشید.
- زمانی که او مشغول مطالعه است برای او یک مدل و الگو باشید.
- اهداف و انتظارات خود را واقع بینانه کنید.
- با معلمین و اعضای مدرسه همکاری کنید.
- زمانی که کودک شما میخواهد حرف بزند، به او گوش دهید.
- از او به خاطر مشارکت در انجام کارهای مدرسه و قابلیتهای خاصش تشکر کنید.
- او را تصدیق و تایید کنید.
- با اتکا به متدهای رفتاری انگیزه کودک را برای فعالیت بالا ببرید.
- اگر مشکل توجه و تمرکز دارد با دارو به او کمک کنید.
- این کودکان نیازمند آموزشهای خاص توسط یک مدرس متخصص هستند.
- به کودک مهارتهای اجتماعی را آموزش دهید.
- اختلال کمبود توجه و بیش فعالی و اوتیسم اختلال یادگیری نیست.
- خیلی ساده و آسان این کودکان را دوست بدارید و حمایت کنید.
مقالات زیر میتواند برای شما جذاب باشد:
برای خواندن هر کدام از مقالات زیر کافی است روی نوشته های آبی کلیک کنید.
ویژگی کودکان باهوش را بدانید! آیا فرزند شما باهوش است؟
تفکر خلاق در کودکان چگونه فعال میشود؟تفکر خلاق چیست؟(جامع)
دیدگاه شما